Roztoče a ich likvidácia

Vzduchová dezinfekcia bojuje proti drobným čiastočkám prachu spôsobujúcim alergie

​Roztoče a ich likvidácia


Vzduchová dezinfekcia bojuje proti drobným čiastočkám prachu spôsobujúcim alergie

Blízki príbuzní kliešťom a pavúkom - roztoče- sú veľmi malým hmyzom merajúcim asi 400 µm (mikrometer) na dĺžku. Sú sotva viditeľné voľným ľudským okom. Roztoče zvyčajne žijú v prachu v domácnostiach a živia sa odumretými odpadnutými čiastočkami ľudskej kože a ďalšími organickými látkami ako sú rastlinné materiály, plesne a huby.

Domáce roztoče vylučujú exkrementy približne 20 krát každý deň a práve obsah bielkovín v tomto truse spôsobuje alergické reakcie u ľudí. Môže sa vyskytnúť svrbením nosa a očí a môže dôjsť k dýchacím ťažkostiam alebo dokonca ťažkej astme.

Výkaly vyprodukované roztočmi sú veľmi malé a dosť ľahké na to, aby sa mohli vznášať vo vzduchu. To znamená, že ich môžeme veľmi ľahko vdýchnuť. Alergény zvyčajne vstupujú do dýchacieho ústrojenstva nosom. 

Žírne bunky v dýchacích cestách uvoľňujú nositeľov spúšťajúcich alergický útok. Tento útok je prehnaná reakcia imunitného systému na inváziu alergénov, ktoré sú spojené s protilátkami.

Hydroxylové radikály poskytujú riešenie prastarých problémov spojených s alergiou na prach - roztoče

a man holding his hand up in front of his face
a person holding a pack of pills in their hand
a woman sitting on a couch looking at her cell phone

Žírné bunky sú jednou z hlavných obrán ľudského tela proti alergénom a sú umiestnené v spojivovom tkanive a sliznici. Jednou z ich biologických funkcií je vrodená imunita vrátane zapojenia sa do obranných mechanizmov hostiteľa proti zamoreniu parazitmi, obnova tkaniva, atď

Žírne bunky obsahujú najmä vrecká granúl bohaté na histamín a heparín, ktoré spôsobujú alergie, ak sú spustené tým, že ich napadnú alergény. Pri alergických ťažkostiach imunoglobulín E (IgE) protilátka prítomná na povrchu žírnych buniek (obr. viď nižšie) spúšťa uvoľňovanie histamínu, keď alergény priľnú k týmto IgE protilátkam. To dráždi sliznice horných dýchacích ciest, čo sa prejavuje prostredníctvom kašľa a kýchania, napríklad.

Obrázok: Mechanizmus uvoľňovania histamínu na žírné bunky v reakcii na inváziu alergénov.

Mechanizmus zníženia alergie hydroxylovými radikálmi


Na trhu existuje množstvo technológií čistenia vzduchu. Oxidačné systémy sú čiastočne účinné najmä pri odstraňovaní znečisťujúcich látok z ovzdušia a čistenia od prachových alergénov obsahujúcich roztoče. Najdôležitejšie oxidačné činidlo v atmosferických (vzduchových) chemických reakciách je hydroxyl radikál (OH •), ktorý zohráva ústrednú úlohu pri oxidácii mnohých organických zlúčenín pomocou série cyklických reťazových reakcií. Hydroxyl radikálové reakcie sú považované za veľmi dôležité v patogenéze mnohých chorôb.

Inov8 AD vzduchová dezinfekčná technológia okamžite denaturuje alergény Der p1 a Der f1 nájdené v domácom prachu. To sa dosiahne oxidovaním (okysličením) ich proteínovej štruktúry, napríklad poškodenia proteínov chrbtice (Garrison WM (1987)), predovšetkým preto, že sa atóm vodíka oddelí od alfa uhlíku. Tento proces vedie k fragmentácii chrbtice.

Mechanizmus oxidácie proteínov skeletu pri abstrakcii atómu vodíka. Poškodenie bočného reťazca je ďalšia možnosť mechanizmu oxidácie proteínu (Singh J & Thornton JM (1992)) a môže k nemu dôjsť prostredníctvom abstrakcie (oddelením) vodíka alebo pridaním kyslíka naviac. Obidva hydroxylové radikály spúšťajúce oxidačné mechanizmy vyúsťujú do modifikovanej alergénovej štruktúry. To už nie je ďalej rozoznávané imunitným systémom, a preto histamín a iné chemické sprostredkovatele nie sú uvoľnené. Alergickej reakcii je preto zabránené. Stručne povedané, AD vzduchová dezinfekčná technológia je účinná v denaturácii alergénovej proteínovej štruktúry prostredníctvom dobre známeho chemického procesu oxidácie. Táto oxidačná schopnosť bola tiež značne preukázaná proti rade baktérií, vírusov a plesní.

AD vzduchové dezinfekčné technológie môžu byť veľmi účinné v celej domácnosti. Hydroxylové radikály útočia na alergény v ovzduší a tiež v ich obľúbenom prostredí, t.j. napríklad v obliečkach a vankúšoch, kobercoch, oblečení,....

Vzduchová dezinfekcia vo vozidlách Záchrannej služby