Vzduchová dezinfekcia vo vozidlách Záchrannej služby

Vzduchová dezinfekcia


V rámci zdravotnej starostlivosti a biomedicínskeho odvetvia, potreba najvyššej úrovne hygieny a dezinfekcie je aj naďalej jednou z najdôležitejších priorít. V skutočnosti nemocnice a súkromné kliniky neustále hľadajú nové technológie a inovácie na podporu existujúcich čistiacich a hygienických protokolov k prevencii a boju proti riziku krížovej infekcie.




Podporné sektory, ako aj ambulantné služby, sa čoraz viac upriamujú na očakávania širokej verejnosti a majú zodpovednosť za požiadavky na nich kladené za zachovanie noriem týkajúcich sa povrchovej hygieny. Okrem toho, životné prostredie v rámci vozidla musí zostať bez potenciálnych infekčných patogénov, ktoré môžu mať vplyv na pacientov i zdravotnícky záchranársky personál.

yellow and white ford van

Ambulantné služby sú jasným príkladom prebiehajúcej vytrvalosti v dodržiavaní noriem v oblasti hygieny a dezinfekcie vo vnútri ich vozidiel. Počas prevádzky, sanitky sú neustále v pohybe a prepravujú veľa pacientov v ktorýkoľvek deň. Sú jednoznačne prístupné a potenciálne vystavené pôsobeniu vysokej koncentrácie vzduchom šíriacich sa a na povrchu usádzajúcich sa patogénov z rôznych zdrojov, vrátane samotného vonkajšieho prostredia a prenosu z infikovaných pacientov. To si vyžaduje dôsledné a efektívne hygienické protokoly, ktoré poskytujú najvyššiu úroveň dezinfekcie interiéru vozidla záchrannej služby, špeciálne hlavne všetkých nástrojov priebežne každý deň.

Uznávajúc, že interiéry vozidiel záchrannej služby majú často obmedzený priestor a sú vysoko zaťažené zdravotníckymi prístrojmi, "clean as you go" a "heavy duty clean" protokoly spojené s efektívnym čistením a dezinfekciou využívajúc už existujúce procesy sú časovo náročné, náročné na pracovnú silu a ťažkopádne. Nakoniec to znamená, že sanitky sú podstatne menej času v prevádzke. Nepochybne to bude mať ekonomický a prevádzkový vplyv na služby a efektívne rotácie vozového parku, čím sa zníži účinnosť za súčasnej prevádzky.

red and white ford truck
white and red Mercedes-Benz ambulace
a yellow ambulance is parked in front of a building

K dispozícii je teraz možnosť využívať vzduchový dezinfekčný a čistiaci systém do sanitných vozov, ktorý zaisťuje kompletnú dezinfekciu vzduchom šíriacich sa patogénov, ktoré sústavne zaťažujú vozidlo zvnútra. 

Alternatívne systémy pre vzduchovú dezinfekcia vnútra vozidiel záchrannej služby sú k dispozícii. Avšak tieto vyžadujú celkovú evakuáciu vozidla, teda neefektívne a nehospodárne zvýšenie času na celkovú dezinfekciu vozidiel.


man in blue shirt sitting on yellow and red car
white and yellow van on road during daytime

AD - vzduchová dezinfekcia dodávaná anglickou firmou AERTE Ltd. znižuje vzduchom šíriace sa a povrchové mikrobiálne zaťaženie na čo najnižšiu úroveň počas niekoľkých málo minút od spustenia. AD výrobok môže byť v prevádzke nepretržite, bez toho aby zdravotníci alebo pacienti museli opustiť vozidlo. Dezinfikátory a čističe vzduchu Aerte AD2.0 a Aerte Klean sú rozmerovo malé (cca 20x15x6 cm), ľahké (cca 0,7 - 0,85 kg) a stále vydávajú kontrolovaný prietok hydroxylových radikálov, ktoré pôsobia na všetky baktérie, vírusy a plesne v suspenzii, neutralizujú a de-aktivujú ich a tým zabraňujú krížovej infekcii.

Množstvo ambulantných servisov pôsobiacich po celej Európe, ktoré prevádzkujú vozidlá záchrannej služby, sa už na výrobcu obrátilo so žiadosťou o pôsobivé prínosy Aerte dezinfekčného systému (AD) a jeho aplikácie v oblasti záchrannej služby.

Hĺbkové štúdie použitia vzduchovej AD dezinfekcie do sanitiek sa už osvedčili. Pred inštaláciou systému AD, boli odobraté vzorky z vnútra sanitiek na podporu štúdie. Vzduchová AD dezinfekcia bola nainštalovaná v ošetrovacom priestore alebo v oblasti určenej pre pacienta v zadnej časti sanitky. Vo vozidle záchrannej služby bolo spustené zariadenie AD pre skúšobné obdobie štyroch hodín, počas ktorých vozidlo navštívilo prerušovane niekoľko členov hodnotiacej komisie záchrannej služby, ktorá simulovala obvyklé vstupy a výstupy zdravotníckych pracovníkov a pacientov.


blue and white car on road
black vehicle air vent
water droplets on glass during daytime

Po testovaní AD vzduchovej dezinfekcie po štyroch hodinách nepretržitej prevádzky, boli odobraté ďalšie vzorky vzduchu v oblasti poskytovania ošetrenia v sanitke. Výsledky ukázali, že po použití AD dezinfikátora bolo mikrobiálne zaťaženie vnútri sanitky významne znížené až o 91%.


Prečo používať vzduchovú dezinfekciu?

Chráni

Chráni personál a pacientov proti vzduchom šíriacej sa infekcii vo vnútri vozidla

Útočí

Útočí na vzduchom šíriace sa vírusy, baktérie a plesne kontinuálnym spôsobom

Eliminuje

Eliminuje pachy

Nezaťažuje

Nízka spotreba energie, prístroj môže byť napájaný z vozidla, 12VDC napájanie, diskrétne, tiché a jednoduché použitie

Na stiahnutie


Mikrobiologické hodnotenia pre SEM - EN

Hodnotenie výkonu dezinfekčných klimatizačných prístrojov v sanitných vozidlách - EN+SK




Meranie počtu baktérií